Tuesday, September 13, 2011

Puding Tembikai....yang kulit tebal...duhhhh!





Tak ingat amik katne wesepi ni tapi memang dah lama simpan.Hari ahad tu sesudah subuh mencuba nasib sebab malas nak pikir desert apa nak dijamu kepada tetamu yang yang nak datang...belek2 koleksi wesepi..cawi wesepi yang bahan2 memang dah ada kat umah.Takyah sibuk nak cari or pegi beli or nak pikir apa nama dan bentuk bayangan bahan2.

Hasilnya...bole la...dari segi rupa idak le menariksss sangat tapi dari segi rasa...emm mesti lah sedap. Berani cakap tak sedap...malas masak kang..maka ahli rumah yang merasa cakap sedap..kikik..buat dapat 2 loyang 10" x 10". satu loyang je habis dibalun oleh kanak kanak riang kat umah sendiwi...huh sempat ke nak jamu tetamu ni..Gasak aaa...ada belen jamu kat tetamu..tak de kalu...tak ada rejeki tetamu la....hati berbisik sambil cuba sorok2 sikit loyang kedua dalam peti'ess. Dalam hati tetap kembang ada bunga setaman sebab anak2 suka dan puji sedap..termasuk rambo ku...*_^.




Next bole buat lagi sebab memang mudah je resepinya..Meh aku share...cuma ralat aku tak ingat amik katne? dapat dari mail ke..blog ke....sebab tengok elok je darram file wesepi aku...nampak sangat tak bewape bukak file wesepi tu..huhu Anyway thanks kepada yang cipta wesepi ni dan disharekan kepada umum...




PUDING TEMBIKAI
Resepi @ Sumber multimedia (huhu..sowi x ingat)

Bahan2
  • 1 paket agar ( resepi tu tak mention bape gram tapi aku guna yg RM1.90 sepeket..yg ala2 soon tu..)
  • 1400 ml air ( ai guna 1500ml)
  • 1 1/2 cawan gula (  ai guna 1 1/4 cawan je...sbb takut manis sangat)
  • 8 keping roti
  • 3/4 tin susu pekat ( ai guna 1/2 tin je)
  • 2 sudu majerin ( ai guna 1 susu)
  • 1 biji telur ( resepi asal xde..ai saje tambah...)
  • sedikit pewarna ijau & merah
  • sedikit cincau racik kecil utk dijadikan biji tembikai


Cara2

  1. Agar2 dipotong kepada 3-4 bahagian basuh tos dan direbus hingga hancur..
  2. Bila agar dah hancur masukkan gula..masak lagi hingga gula dan hancur
  3. bila gula dah hancur masukkan susu...perlahankan api dapur
  4. racik2 roti dan ambil sebahagian agar tadi kedalam blender, masukkan telur dan blen hingga roti lumat
  5. Kemudian masukkan roti blend ke dalam agar2 tadi..masak seketika...bila dah mendidih masukkan mentega kacau hingga sebati
  6. Bila mentega dah cair then bole amik sedikit letak dalam bekas..agak2 untuk lapisan kulit.titiskan pewarna hijau dan kacau hingga sebati dalam bekas tu jugak....masukkan dalam peti'ess...kejap je keras sbb lapisan nipis dan roti buat puding cepat keras
  7. Lapisan hijau dah keras lapis pulak kaler putis...api dapur jgn  tutup..biar adunan atas dapur supaya sentiasa panas dan cair gitu.
  8. Bila lapisan putis dah keras adunan terakhir tu buh la kaler merah..then tuang kat bekas yg kaler putis tu . Tapi aku punyer idak merah sgt sebab karerr mewah dah abis aa dok buat red velvet je...so ala2 tembikai pink plak...tapi guwe ok je karrer camtu..



Emm..abaikan pada rupabentuk mukabumi tembikai ni...walaupun kulitnya agak tebal tapi menten borre makan....yummy...huhu..memang dawi sege karrerrr agak pudarrr...tapi bole aa....memang licinnnn...tetamu tetamu yg datang memang tengah lapo..ada depa kesah karrer or rupa...janji ngap!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...