Saturday, August 13, 2011

Sop Cendawan Cincai!!!







Salam.

Huhh teruk bebeno wesepi ko CheAnn. Word cincai tu pun dah gambarkan betapa la ko ni main belasah je masak.Terpaksa..dipaksa.memaksa.. or apa?. Alaa..bukan terpaksa memaksa or dipaksa.Saje je nak buat gempak.aci?? Bulan2 posa ni biasa la bila dah tercalit bitamin M memang gitu..Mujur Bitamin R masih mampu menguasai bitamin M. Menaip ikut gerak geri gemalai tangan seiring dengan sekilas susunan ayat di pikiran. Itu word yg terlintas di pikiran maka word itu juga yg tertulis memandang sop cencawan cendawan yg aku buat untuk rambo tershinta ni tak sampai 15 minit siap sbb bahan2 guna apa yg ada darram peti'ess.Dan tak sampai 1/2 jam juga sop ni licinnnn...Aku wase Hagimaru pun tergolek dok nengok wesepi sop cendawan aku ni.Tapi mana la tau..kot2 u all hadapi situasi yg sama mcm aku so borre aa kalo nak folo. Tak yah nak wisau bahan ni xde..bahan tu xde..sudahnya tak jadi masak.



SOP CENDAWAN
Resepi @ CheAnn

Bahan2

  • 3 cwn air panas ( aku amik dari water treatment Alken aku memang sentiasa ada air panas)
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 paket cendawan - racik kasi kecik skit pastu basuh tos
  • 1 1/2 inci halia
  • 1/2 buku pati ayam nona ke adabi..lupa plak brand apa sbb itu belen dlm peti'ess
  • 1/2 biji tomato
  • 2 inci karet-potong ikut suka
  • 1 ketul kuntum bunga lawang,kayu manis
  • Garam Gula dan perasa secukupnya
  • Daup sop & bawang goreng utk tabur atas sop



Cara2

  1. Masukkan air panas dalam pewiuk pastu letak kat dapur gas, idupkan api dia.sbb dah panas cepat la dia mendidih.
  2. bahan 3 serangkai-bawang merah, putih, & halias racik2 nipis dan buh je kat dlm pewriuk tu,
  3. pastu masukkan la bunga lawang, kayu manis dan pati ayam nona/adabi
  4. pastu masukkan plak karet yg telah dipotong bulat or memanjang..agak2 itu karet mau lembut masukkan la garam gula dan perasa ikut taste u all.
  5. Last masukkan cendawan dan tomato
  6. Kacau seketika then tutup api.Cendawan ni cepat masak so jgn lelama sangat nanti lembik tak sedap.
  7. Mentara potong /racik daun sop cendawan tu akan slowly lembut dan masak
  8. Tabur daun sop dan bawang goreng ketika menghidang




Haa...ringkas kan...campak2 je hehe...tapi make sure campak masuk dlm periuk..campak tak masuk tak masak jugak sop u all...>__< Mentang2 cincai....ekkk..ammpunzzz. Begini la kaedahnya bebila dah malam dapat oder..sgala kena pantasss...zasssss... (^_^)

Salam...

nak intai kebun acik jap.....jommmm.Muahhhh!




No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...